Dilluns, dia 18 de maig, va tenir lloc la mesa de concertada per parlar de com es durà a terme la desescalada al sector de l’ensenyament concertat i als centres d’infantil 0-3.

La Conselleria d’educació es manté en el seu posicionament: a partir de dia 27 de maig s’obre la possibilitat de tutories presencials per a grups de 5 alumnes de 6è, 4t ESO, 2n de Batxiller i cicles d’FP, amb les mesures sanitàries pertinents. Demà la Conselleria enviarà la resolució provisional de mesures del pla de desescalada. La Conselleria va anunciar que el PAES també es durà a terme a concertada i que s’està organitzant perquè sigui efectiu a partir de juliol.

Pel que fa a l’etapa d’infantil, la Conselleria manté tancades les escoletes que en depenen, i en canvi deixa la potestat a les entitats titulars del servei de 0-3 perquè decideixin si obren o no, atenent a unes ràtios establertes (30% de capacitat). En el cas de guarderies, regeixen els mateixos criteris, agafant com a paràmetre els 4m2 per a cada infant.

L’STEI considera un exercici de responsabilitat per part d’aquesta Conselleria el fet que la represa del curs no sigui massiva ni obligatòria. Podem entendre la necessitat de tutories a cursos finals d’etapa però pensem que es podria fer seguiment telemàtic i ens genera tots els dubtes com podrà compaginar aquest professorat la feina telemàtica i la presencial. Ens preocupen també les mesures de prevenció.

En canvi, no entenem ni compartim de cap manera la directriu anunciada respecte l’etapa educativa de 0-3 anys. No entenem la incoherència de tancar les escoletes del Govern i passar la pilota a les entitats titulars (privades o municipals) perquè facin el que considerin amb les escoletes que són de la seva gestió. A més, fixa unes ràtios inassumibles econòmicament per als centres i les administracions responsables. Dia 13 de març es decretà la suspensió de les classes presencials a tots els centres educatius de les Illes Balears, incloses les escoletes; entenem que ara també existeix la possibilitat de fer-ho.

En aquelles etapes on la decisió depèn exclusivament d’aquesta Conselleria, aquesta es cura en salut i estableix, amb un criteri estrictament sanitari (que és el que hauria de prevaler), la no obertura d’aquestes aules. En canvi, en aquells centres on la Conselleria no n’és la responsable directa (tot i que sigui la màxima autoritat competencial) traspassa aquesta decisió.

L’STEI demana que ara per ara no s’obrin les escoletes i ens concentrem en organitzar el curs 2020-2021 amb garanties i un replanteig estructural.